Veckans tema i klasserna:  ”Den yogiska andningen”

Andning är liv. Vårt andetag finns där alltid, ger syre till vår kropp utan att vi egentligen tänker så mycket på det. Det första vi gör när vi föds är att andas in och det sista vi gör när vi lämnar vår kropp är andas ut. Så varför inte ge andningen lite extra uppmärksamhet? Det kan vara bra att lägga märke till sin andning och känna hur den förändras vid olika situationer. Vad händer egentligen med andningen när du blir stressad, hur är andetaget när du vaknar på morgonen? För när du märker hur andetaget är kan du sen börja förbättra det om du vill.

Det behövs så lite, bara några minuter varje dag med att iaktta andningen, börja bli medveten om ditt andetag i olika situationer och att öva på det medvetna andetaget.

Veckans tips ”ta en andningspaus”

Sätt dig bekvämt med rak rygg, eller om du hellre vill, ligg på rygg. Blunda gärna. Börja med att ”landa”: Ta några djupa andetag, andas in….håll andan lite…. andas ut, släpp ut andetaget.

Börja sen fokusera på din naturliga andning. Ändra inte på andetaget utan bara iaktta din naturliga andning. Hur andas du? Är din andning jämn eller ojämn, lika mycket på inandning som på utandning, ytlig eller djup, snabb eller långsamt. Hur känns ditt andetag? I näsan, i bröstkorgen, rör sig magen? Bara iaktta några minuter, känn din andning.

Lägg sen handen på din mage, låt andetaget gå ned i magen, magen expanderar -blir större, andas ut och magen sjunker in. Ta nytt andetag in under tiden som du räkna till tre, andas sen sakta, sakta ut, se om du kan andas ut under tiden som du räkna till 6, dubbelt så lång utandning som inandning. Fortsätt, andas in på tre och ut, om du kan på 6. Men forcera inte, ta det lugnt om det inte fungerar att andas ut på 6 så andas ut på fyra, kanske på fem. Bara se om du kan få andetaget bli längre på utandningen. Fortsätt gärna övningen en stund. Återgå till vanligt andetag, känn vad som har hänt i din kropp.

och ett uns praktik är värt ett ton teori. 🙂

Så …..

Andas in….andas ut………..

Om-ah-hum

Warning: Undefined variable $default in /customers/5/b/9/kungayogi.se/httpd.www/wp-content/plugins/divi-footer-editor/includes/functions.php on line 82
Share This