Golden Milk har sitt ursprung i ayurveda och grunden i Golden Milk är en pasta av gurkmeja och vatten, that’s it! Pastan tillsätter du sen i varm mjölk (havre-, ris-, mandel- el komjölk) och ev smaksätter extra med kardemumma, honung och lite kokosolja. Du kan även använda den gyllene pastan i dina smoothies, i kvargen/på yoghurten, i gröten eller till olika maträtter – enkelt att ha i kylskåpet och det är mmmm yummie och dessutom supernyttig mot det mesta.

Golden Milk:

2 dl ekologisk mandelmjölk (eller valfri mjölk)

1/4 -1/2 tsk gurkmejapasta (recept på den kommer nedan)

några korn mald svartpeppar

Tillsätt gärna

Ev Ekologisk honung

Ev kanel eller kardemumma

Ev Kokosolja

Mät upp mjölken med pastan, värm under vispning till önskad temperatur. Tillsätt eventuell krydda, honung och olja- drick och njut

Så här gör du gurkmejapastan:

En del mald ekologisk gurkmeja

Ca 2-3 delar dl vatten

Mät upp gurkmeja och 2 delar vattnet i en kastrull, (spar ca en del till senare). Koka upp försiktigt under omrörning, sänk värmen och koka på låg värme i 7-8 minuter till en krämig pasta. Tillsätt resten av vattnet om du tycker pastan blir för tjockt. Förvara pastan i kylskåp, i glasburk med lufttätt lock. Håller ca 2 veckor

Varför ska man då äta gurkmeja?

Gurkmeja har en rad nyttiga, positiva effekter på hela kroppen, den innehåller ett ämne, curcumin som visar sig ha en antiinflammatorisk effekt, gurkmeja ökar även ledernas flexibilitet, är bra för matsmältning, stödjer hälsosam leverfunktion, sägs reglera blodsockernivån, bra för minnet (studier har gjorts med bl.a. Alzheimerz patienter som ätit gurkmeja och studierna visar goda symptomförbättringar), gurkmeja är renande för blodet och har mycket mycket fler positiva effekter för hela vår kropp. Kort sagt, gurkmejan är ett måste i vårt kök ?

Rekommendation: en matsked per dag.

För att få en stark och naturlig läkande effekt ska man ta en rågad matsked per dag. Det är en rekommenderad dos enligt forskningslitteraturen men du kan klart äta mycket mer om du vill. I det nepalesiska köket äter man ca 2 gram per dag. Där går det åt mycket och gurkmeja är inte farligt att överdosera. Nu när vi går mot mörkare årstider så är ett tips att kombinera gurkmeja med D-vitaminer och ett annat tips för bättre upptagning av gurkmeja är att tillsätta svartpeppar.

Allt det bästa till dig

Share This